پزشکی هسته ای

پزشکی هسته ای

دپارتمان پزشکی هسته ای گروه بهداشت و درمان Acıbadem با استفاده از مواد رادیواکتیو در مقادیر کم برای تشخیص و درمان بیماری ها مورد استفاده قرار میگیرد.

در حالی که رادیولوژی از تصویربرداری برای مطالعه جزئیات آناتومیک استفاده می کند، پزشکی هسته ای از تصویربرداری برای مطالعه عملکرد اندام ها برای تشخیص بیماری ها استفاده می کند.

خدمات تشخیص و درمان در بخش پزشکی هسته ای

بخش پزشکی هسته ای گروه مراقبت های بهداشتی Acıbadem می تواند عفونت ها، التهاب ها، اختلالات سیستم قلبی عروقی، سیستم اسکلتی، تیروئید، پاراتیروئید، دستگاه ادراری تناسلی، سیستم ریوی، سیستم عصبی مرکزی، تومورها و بیوپسی غدد لنفاوی نگهبان حین عمل را تصویربرداری کند.

بخش پزشکی هسته‌ای همچنین می‌تواند سینتی‌گرافی کل بدن با برچسب لکوسیت را اسکن کند.

پت سی تی چیست؟

اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون (PET) یک روش تصویربرداری پزشکی هسته ای است که می تواند علائم اولیه سرطان، بیماری قلبی و اختلالات مغزی را تشخیص دهد.

PET با دوربین مخصوص، کامپیوتر و پزشکی هسته ای انجام می شود. پزشکی هسته‌ای از «ردیاب‌های رادیویی» استفاده می‌کند که حاوی مقدار کمی مواد رادیواکتیو در طول معاینات تصویربرداری است. این مواد در تومورها یا مناطق التهابی تجمع می یابند. بسته به ماهیت ردیاب های رادیویی داده شده، مواد به پروتئین های هدف در بدن متصل می شوند. این امر به پزشک شما اجازه می دهد تا بیماری را قبل از اینکه در سایر آزمایشات تصویربرداری دیده شود تشخیص دهد.

اگرچه ردیاب عمدتاً به صورت داخل وریدی تزریق می شود، بسته به وضعیت بیماری که باید بررسی شود، می توان آن را بلعید یا استنشاق کرد. همانطور که قبلاً نیز اشاره کردیم این مواد در منطقه مورد مطالعه تجمع می یابد. یک دوربین ویژه انتشارات اشعه گاما را از ردیاب رادیویی تشخیص می دهد. دوربین و کامپیوتر تصاویر تولید می کنند و اطلاعات مولکولی را ارائه می دهند.

به لطف فناوری پیشرفته استفاده شده، PET می تواند تغییرات را در سطح سلولی تشخیص دهد و قبل از سایر آزمایشات تصویربرداری، در تشخیص به موقع بیماری را تشخیص دهد.

اسکن های سی تی اسکن PET تصاویر سه بعدی دقیقی از اندام ها و ساختارهای بدن ارائه می‌دهد. این تصاویر به وضوح تمامی قسمت‌های مورد نظر بدن ، نواحی دور از دسترس و موارد غیر طبیعی موجود را نشان داده و به نوعی عملکرد ارگان های داخلی را نشان می‌دهد. 

PET اغلب با سی تی اسکن برای اصلاح بیشتر اسکن ترکیب می شود. این منجر به ایجاد اسکن PET CT می شود.

PET CT برای چه مواردی استفاده می شود؟

اسکن PET CT نه تنها ساختارهای داخل بدن را نشان می‌دهد، بلکه نشان می‌دهد که بخش‌های خاصی از بدن شما چقدر خوب کار می‌کنند.

اسکن PET CT به شناسایی شرایط مختلف مانند سرطان، بیماری قلبی، اختلالات مغزی کمک می کند. پزشک از این اطلاعات برای تشخیص بیماری، نظارت بر روند آن یا درمان آن استفاده می کند.

سی تی اسکن PET بیشتر در تشخیص بیماری سرطان استفاده می شود. در اسکن PET CT، سلول‌های سرطانی به‌عنوان نقاط روشن‌تر از دیگر سلول‌های طبیعی ظاهر می‌شوند، زیرا سرعت متابولیسم آنها بیشتر از سلول‌های طبیعی است. سی تی اسکن PET ممکن است در تشخیص سرطان مفید باشد. همچنین، از PET CT اسکن برای تعیین اینکه آیا سرطان در بدن گسترش یافته (متاستاز) و اینکه چقدر به درمان پاسخ می دهد استفاده می شود. این به ارزیابی میزان عملکرد برنامه درمانی توصیه شده متخصص کمک می کند و در صورت لزوم، ایده ای از نحوه مداخله در درمان ارائه می دهد. همچنین سی تی اسکن PET می تواند تشخیص دهد که آیا سرطان پس از پایان درمان سرطان بازگشته است یا خیر، همچنین می توان از آن برای ارزیابی پیشرفت بیماری استفاده کرد.

اسکن PET CT گاهی اوقات به برنامه ریزی عملیات هایی مانند بای پس عروق کرونر یا جراحی مغز برای صرع کمک می کند.

اسکن PET CT می تواند متابولیسم و زنده ماندن بافت را ارزیابی کند. آنها همچنین می توانند برای تشخیص برخی شرایط که بر عملکرد طبیعی مغز تأثیر می گذارد، مانند زوال عقل استفاده شوند.

تفاوت سی تی اسکن و پت سی تی اسکن چیست؟

توموگرافی کامپیوتری (CT) از اشعه ایکس استفاده می کند. اسکن PET از یک ردیاب رادیواکتیو برای نشان دادن نحوه عملکرد یک اندام در سطح سلولی استفاده می کند. مشخص است که بیماری ها معمولاً در سطح سلولی شروع می شوند. بنابراین، ممکن است یک بیماری احتمالی در اولین سطح ممکن تشخیص داده می شود. سی تی اسکن و ام آر آی نمی توانند در سطح سلولی تصویربرداری کنند.

CT تصاویر دقیقی از اندام ها و بافت های بدن شما را نشان می دهد، در حالی که PET CT اسکن فعالیت غیر طبیعی در اندام ها و بافت ها را با دقت بیشتری نسبت به سایر تست های تصویربرداری نشان می دهد. می تواند این فعالیت های غیر طبیعی را زودتر از سایر روش های تصویربرداری تشخیص دهد. آزمایش ترکیبی اسکن PET و سی تی اسکن  (PET CT) همزمان تصاویر سه بعدی تولید می کند که امکان تشخیص دقیق تری را فراهم می کند. به دلیل این مزیت، از PET CT اسکن برای ارائه اطلاعات بیشتر در مورد وضعیت بافت یا اندام در صورت بروز احتمال سرطان استفاده می کند.

به لطف اسکن PET-CT، بافت سرطانی تشخیص داده می شود و ایده ای در مورد مرحله آن به دست می آید. علاوه بر این، در طول فرآیند تشخیص و درمان، پزشک مکان مناسبی را برای بیوپسی پیدا می‌کند تا بررسی کند که آیا روش‌های درمانی در طول فرآیند کار می‌کنند یا خیر، به کنترل وجود بافت سرطانی باقی‌مانده پس از درمان یا پیگیری وضعیت توسعه سرطان، اینکه آیا برای رادیوتراپی ضروری است یا خیر، کمک می‌کند.

چگونه برای اسکن PET-CT آماده شویم؟

اسکن PET-CT یک روش سرپایی است، به این معنی که بیمار می تواند پس از انجام آزمایش به خانه بازگردد. هنگام برنامه ریزی برای اسکن PET-CT، به شما گفته می شود که چه کاری انجام دهید. برای به دست آوردن بهترین نتایج اسکن، دستورالعمل های داده شده باید دنبال شود.

گرفتن وقت عکسبرداری 

رسیدن به موقع مهم است زیرا مواد رادیواکتیو ردیاب مورد استفاده برای اسکن فقط برای مدت کوتاهی خوب کار می کند. اگر خیلی دیر شده باشد، ممکن است لازم باشد اسکن لغو شود.

خوردن و آشامیدن

معمولاً 6 ساعت قبل از اسکن نباید چیزی خورد، اما ممکن است بیمار آب بنوشد.

داروها و سابقه سلامتی شما

هر گونه داروی تجویزی، بدون نسخه (OTC) یا مکملی که استفاده می شود باید به پزشک گزارش شود. باید پرسید که آیا استفاده از داروهایی که به طور مداوم در روز آزمایش مصرف می شوند ضروری است؟ علاوه بر این، بیماری های مزمن مانند دیابت باید گزارش شود. به ویژه، دیابت می تواند نتایج آزمایش را تغییر دهد و ردیاب رادیواکتیو می تواند بر قند خون تأثیر بگذارد. مادران شیرده یا در صورت احتمال بارداری باید گزارش شوند. توصیه می شود تا 24 ساعت پس از انجام آزمایش از شیردهی خودداری شود زیرا برای نوزاد خطرناک است.

آلرژی

اطلاعات باید در مورد هرگونه حساسیت دارویی یا غذایی، از جمله واکنش های آلرژیک به ید داده شود.

چیزهایی که باید اجتناب کرد

ورزش های سنگین مانند دویدن، پیاده روی سریع و وزنه برداری نباید 24 ساعت قبل از وقت عکسبرداری انجام شود.

در صورت وجود کلاستروفوبیا باید با پزشک مشورت شود.

انتخاب لباس

لباس گشاد و راحت بدون زیپ یا دکمه فلزی باید پوشیده شود. هر لباس و جواهراتی که ممکن است حاوی فلز باشد، مانند کمربند، گوشواره، پیراهن گیره دار یا زیپ دار، سوتین و عینک روی اسکن اثر می گذارد. ممکن است پوشیدن لباس بیمارستان در طول اسکن توصیه شود. در مورد مواردی همچون وجود ضربان ساز قلب و یا ایمپلنت باسن باید به پزشک اطلاع داده شود.

چه نوع سرطانی با اسکن PET شناسایی می شود؟

از آنجایی که سی تی اسکن PET، که ما را قادر می سازد اطلاعاتی را در سطح سلولی به دست آوریم، می تواند سلول های سرطانی را که سرعت متابولیک بالاتری نسبت به سلول های طبیعی دارند، شناسایی کند، بیشتر برای غربالگری سرطان ترجیح داده می شوند.

اسکن PET در تشخیص سرطان، آشکار کردن اینکه آیا سرطان گسترش یافته است، بررسی اینکه آیا درمان سرطان موثر بوده و یا نه ، ارائه ایده از روشی که پزشک باید در طول فرآیند درمان استفاده کند و پیدا کردن مکان عود سرطان مفید است.

تصاویر PET CT Scan باید با دقت تفسیر شوند. در اسکن PET CT، گاهی اوقات می توان تصاویر غیر سرطانی را با سرطان اشتباه گرفت یا کانون های سرطانی را از دست داد. نتایج دقیق را می توان با یک تیم مجرب و یک متخصص دقیق به دست آورد.

تومورهایی که با اسکن PET-CT قابل تشخیص هستند عبارتند از تومورهای مغز، سینه، دهانه رحم، کولورکتال، مری، سر و گردن، ریه، سیستم لنفاوی، پانکراس، پروستات، پوست و تیروئید.

گالیوم 68 PET CT

گالیوم 68 (Ga-68) یک عامل پزشکی هسته ای است که برای تصویربرداری سرطان پروستات و تومورهای غدد درون ریز در بخش پزشکی هسته ای استفاده می شود. یک اسکن PET-CT  پس از تزریق داخل وریدی ایزوتوپ گالیوم-68 به بیمار و سپری شدن مرحله جذب 60 دقیقه ای انجام می شود.

Ga-68 PSMA PET-CT نسبت به PSA، سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری و MRI در مرحله بندی و بررسی عودها و متاستازها در بیماران مبتلا به کارسینوم پروستات موفق تر عمل میکند. Ga-68 Dotatate PET-CT در بیماران مبتلا به سرطان‌های حاوی رسپتور سوماتوستاتین مانند تومورهای عصبی غدد درون ریز، مننژیوم، فئوکروموسیتوم و غیره کارآمدتر از روش های تصویربرداری کلاسیک است.

گالیوم 68 PET CT مزایای بالقوه ای را در بیماران با وضعیت بیماری متوسط و بالا با توجه به امتیاز دهی پاتولوژیک و مرحله بندی ارائه می دهد.

عودها و متاستازهای شناسایی شده از طریق Ga-68 PET-CT را می توان با موفقیت با Lu-177 (لوتسیم)، یک رادیونوکلئید دیگر درمان کرد. این درمان ممکن است طول عمر و کیفیت زندگی بیماران را افزایش دهد.

درمان لوتتیوم 177

درمان با لوتتیوم 177 یک روش درمانی است که برای بیماران مبتلا به تومورهای عصبی غدد درون ریز و سرطان پروستات مقاوم به هورمون درمانی توسعه یافته است.

درمان Lu-177 فقط ناحیه سرطانی را هدف قرار می دهد. مطالعات نشان می‌دهد که درمان با پپتید Lu-77 به طول عمر طولانی‌تر، بهبود کیفیت زندگی، کاهش علائم و بهبود نشانگر بیوشیمیایی در بیماران مبتلا به تومورهای عصبی غدد درون‌ریز با گیرنده سوماتوستاتین کمک می‌کند. درمان Lu-177 PSMA حتی در بیماران مبتلا به سرطان پروستات متاستاتیک مقاوم به درمان  پس از استفاده از اکثر گزینه‌های درمانی دیگر، پاسخ کارآمدی را ارائه می‌دهد. این درمان عوارض سمی و جانبی کمتر و به مراتب قابل کنترل را دارا می‌باشد. 

از آنجایی که Lu-177 کمتر از 2 میلی متر به بافت نفوذ می کند، سمیت نفروتوکسیک کمتری دارد. این امر باعث کاهش عوارض به مغز استخوان بیمار دارد. 

مطالعات نشان می‌دهد که درمان PSMA با Lu-177 درد را در اکثر بیماران مبتلا به سرطان پروستات در مراحل پایانی که از درد ناشی از متاستاز شکایت دارند، کاهش می دهد.

رقم PSA که برای پیگیری سرطان پروستات استفاده می شود، پس از درمان کاهش می یابد. بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که این روش بقا و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پروستات در مراحل پیشرفته را افزایش می‌دهد.

درمان با لوتسیوم در چهار تا شش دوره در فواصل دو تا چهار ماهه انجام می شود. وضعیت بیماران مختلف بر تعداد کل سیکل ها و فواصل بین سیکل های مورد نیاز تأثیر می گذارد.

واحد ید درمانی 

واحد ید درمانی از درمان ید رادیواکتیو برای مدیریت سرطان تیروئید در بخش پزشکی هسته‌ای Acıbadem Healthcare Group استفاده می‌کند.

این واحد دارای دو اتاق بیمار با پوشش سربی برای ایمنی بیماران و کارکنان است. اتاق ها در طول جلسه درمان توسط پرستار با دوربین نظارت می شود. بیماران می توانند هر زمان که بخواهند با پرستاران تماس بگیرند و اطلاعات را جویا شوند. پرستاران در فواصل زمانی معینی برای بررسی های لازم از اتاق های بیماران بازدید می کنند. به غیر از پزشک و پرستار اصلی، هیچکس اجازه ورود به اتاق بیماران را ندارد.

درمان

تكنولوژي

ACIBADEM

×
جستجو