پیوند مغز استخوان، جایگزینی سلولهای مغز استخوان آسیب دیده یا کاملاً تخریب شده با سلولهای جدید است. پیوند مغز استخوان میتواند، به عنوان یک روش نجات بخش زندگی در بیماریهایی نظیر لنفوم و لوسمی حاد که نسبت به روشهای شیمی درمانی استاندارد مقاوم هستند، به کار گرفته شود.
سلولهای بنیادی ممکن است از بدن خودمان یا افراد دیگر جمعآوری شوند. افراد دیگر اهداکننده نامیده میشوند.
پیوند اتولوگ، روش استفاده از سلولهای بنیادی خود شخص میباشد. این روش پیوند، عمدتاً در بیماران مبتلا به مالتیپل میلوما و لنفوم استفاده میشود.
پیوند کاملاً همسان آلوژنیک، روش استفاده از سلولهای بنیادی کاملاً سازگار شخص دیگر میباشد. در این نوع پیوند، ترجیحاً از برادر یا خواهر کاملاً همسان بیمار، به عنوان فرد دهنده استفاده میشود.
پیوند اهدا کننده همسان غیر مرتبط: برای بیمارانی که برادر یا خواهر کاملاً همسان ندارند، انجام میشود و از طریق جستجو در بانکهای ملی و بینالمللی مغز استخوان، فرد مورد نظر یافت میشود.
پیوند نیمه همسان: برای بیمارانی که برادر یا خواهر کاملاً همسان ندارند یا در شرایط نیاز فوری پیوند، انجام میشود. در این نوع پیوند، اهداکننده نیمه همسان، برادر یا خواهر ، مادر، پدر یا فرزند بیمار است. این روش، یک روش نسبتاً جدید است و میتواند به اندازه پیوند اهدا کننده همسان غیر مرتبط، موثر واقع گردد.
یک روش بسیار اختصاصی در پیوند میباشد که اخیراً، در تعداد کمی از مراکز پیوند در سراسر دنیا انجام شده است. این روش، احتمالاً مشکل یافتن یک اهداکننده کاملاً همسان را از بین برده و بنابراین، به عنوان یک روش پیوند در آینده در نظر گرفته میشود. سازگاری بافتی در این نوع پیوند ضروری نیست و مادر، پدر، برادر و خواهر نیمه سازگار یا فرزند بیمار، میتواند به عنوان اهداکننده در نظر گرفته شود.
پیوند مغز استخوان در افراد مبتلا به بیماریهایی نظیر لوسمی یا سندرم میلو دیسپلاستیک، سایر بدخیمیهای هماتولوژیک مانند لنفوم، مالتیپل میلوما و آنمی آپلاستیک انجام گرفته است. این پیوند همچنین میتواند در تعدادی از سرطانهای آنکولوژیکی که به شیمی درمانی پاسخ نمیدهند مانند، سرطان بیضه، نوروبلاستوما و مدولابلاستوما و همچنین اختلالات مادرزادی نظیر تالاسمی، بیماری سلول داسی شکل، پورفیریاس و اختلالات نقص ایمنی شدید مورد استفاده قرار گیرد.
شیمی درمانی با دوز بالا، منجر به حالت تهوع، اسهال، تب و ریزش مو میشود و نیاز به انتقال خون و پلاکت دارد. دو هفته پس از پیوند، سلولهای جدید مکان خودشان را پیدا میکنند و شروع به تولید سلول مینمایند. شرایط عمومی بیمار بهبود مییابد و سطوح سلولهای خونی نیز افزایش مییابد و تا زمانی ادامه مییابد تا بیمار ترخیص شود. پس از آن، بیماران برای معاینات بعدی، طی فواصل منظم مراجعه میکنند.
مدت زمان بررسیها پس از پیوند در بیمارستان آلتونیزاده آجیبادم بین 3 ماه تا یک سال متفاوت است و به پیشرفت بهبودی بیماران بستگی دارد. در سال اول، سیستم ایمنی بیمار، نیاز به مراقبت دارد، زیرا تحت تاثیر درمان قرار گرفته است. به بیماران توصیه میشود که از مکانهای شلوغ دوری کنند، زیرا حتی عفونتهای مجاری تنفسی فوقانی که از سایر افراد منتقل میشود نیز، به بستری شدن منجر خواهد شد. بنابراین، به بیماران توصیه میگردد سبک زندگی خود را دوباره سازماندهی کنند. به شرط اینکه، این هشدارها نادیده گرفته نشوند، اکثر بیماران میتوانند به امور روزمره خود، طی 3 تا 6 ماه برگردند. علاوه بر این، به آنها همچنین توصیه میشود که در چند ماه اول، غذاهای پخته شده و میوه و سبزیهای خرد شده میل کنند.
در برخی موارد، باروری ممکن است تحت تاثیر شیمی درمانی قرار گیرد. خانوادههایی که قصد دارند بچهدار شوند، گاهی اوقات قادر به انجام روش لقاح آزمایشگاهی هستند. اگر قبل از شروع درمان و درصورتی که زمان داشته باشند، انجماد اسپرمها یا تخمک میتواند گزینه قابل قبولی باشد.
خدمات در یک محیط استریل مطابق با استانداردهای بینالمللی ارائه میشوند. کار منظم در مراکز مغز استخوان دارای اهمیت است. در صورت لزوم، پشتیبانی از تمامي بخشهای مربوطه، مانند بخش مراقبت ويژه، جراحي عمومي، قلبي، نفرولوژي و گوش و حلق بینی، صورت میگیرد. سلولهای بنیادی پیوند شده، در آزمایشگاهGMP گروه بهداشت و درمان آجیبادم تهیه میشوند. و تمامی سلول ها قبل از عمل پیوند از نظر سرزندگی، تعداد و فعالیت، مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند.
درمان کار تی سل نوع جدیدی از درمان سرطان با استفاده از سلول های ایمنی برای حمله به تومورها است. مجموعه درمانی آجی بادم برای اولین بار در ترکیه و منطقه این درمیان نوین را ارائه میدهد.
درمان کار تی سل نوعی ایمونوتراپی است که مکانیسم هدف گیری سیستم ایمنی را برای مبارزه با سرطان اصلاح می کند. این درمان برای هر بیمار با استفاده از سلول های “تی” که جزء اصلی سیستم ایمنی بدن ما هستند، سفارشی می شود.
در درمان کار تی سل ، سلولهای “تی” از بدن مشتق میشوند و بهطور ژنتیکی در محیطهای آزمایشگاهی برای تولید گیرندههای آنتیژن کایمریک خاص مهندسی میشوند. هنگامی که سلول های “تی” اصلاح شده به بیمار تزریق می شوند، گیرنده های جدید آنها را قادر می سازند تا آنتی ژن های خاصی از سلول های سرطانی را شناسایی کرده و تومور را از بین ببرند.
تا به امروز، درمان با سلول کار تی برای لوسمی لنفوبلاستیک حاد سلول بی مقاوم، لنفوم سلول بی، و مولتیپل میلوما تایید شده است. در آجی بادم ، درمان کار تی حامل گیرنده “سی دی 19” است. می توان آن را برای بیماران مبتلا به لوسمی حاد لنفوبلاستیک سلول بی یا مقاوم به درمان پس از پیوند و لنفوم غیر هوچکین در نظر گرفت. محصول ما در 1 سال آینده برای آزمایشات بالینی روی مولتیپل میلوما آماده خواهد شد.
برای درمان موفقیت آمیز کار تی سل ، بیمار باید از سلامت کلی خوبی برخوردار باشد و بار تومور باید کم باشد. بنابراین، پزشکان ما عمدتاً شیمی درمانی پل و یا رادیوتراپی را قبل از این درمان برای افزایش موفقیت تجویز می کنند.
اگر واجد شرایط درمان با کار تی سل هستید، سلولهای خون محیطی شما یا اهداکننده شما با دستگاهی به روش آفرزیس جمعآوری میشوند. این روش حدود ۲ تا ۴ ساعت طول می کشد. در مرحله بعد، ساختار ژنتیکی این سلول ها مهندسی شده و در محیط های آزمایشگاهی تکثیر خواهند شد. محصول نهایی تا پایان تست های تضمین کیفیت برای شما منجمد و ذخیره می شود. فرآیندهای تولید و کنترل کیفیت سلول های کار تی تقریباً ۲۱ روز طول می کشد.
همچنین قبل از شروع درمان، یک پروتکل شیمی درمانی دو عاملی برای تخلیه سلولهای لنفاوی به مدت ۴ روز در نظر گرفته می شود تا فضا برای سلول های کار تی اصلاح شده در بدن شما ایجاد شود. ۴۸ ساعت باید بگذرد تا به دفع داروها از بدن کمک شود. در نهایت، سلول های “تی” شخصی سازی شده “ک آ ر” در عرض ۳۰ دقیقه به صورت داخل وریدی تزریق می شوند.
درمان کار تی سل یک درمان تقریباً ۲ هفته ای است که شامل تخلیه لنفاوی و تزریق سلول های کار تی است. پس از انجام این روش، عوارض جانبی مانند سندرم آزادسازی سیتوکین، سمیت عصبی یا عفونتها توسط پزشکان قابل مدیریت است. مدت زمانی که از تزریق سلول ها تا تخلیه می گذرد معمولاً کمتر از ۱ ماه است.
پس از درمان کار تی سل تا ۱ سال به درمان ایمونوگلوبولین نیاز خواهید داشت. تعداد سلولهای کار تی شمارش میشود، احتمال بوجود آمدن بیماری موذی بررسی میشود و تعداد لنفوسیتهای بی در فواصل ماهانه آنالیز میشود. اگر در یکی از این سه پارامتر پیگیری نتیجه منفی به دست آمد، درمان شما با پیوند سلول های بنیادی آلوژنیک کامل می شود.
کارآزماییهای بینالمللی نشان میدهند که پاسخ کل میتواند در لوسمی حاد لنفوبلاستیک ۹۰% و در بیماران لنفوم غیرهوچکین بیش از ۸۰% باشد. این ارقام با داده های ما نیز منطبق میباشد . امروزه درمان کار تی سل موثرترین گزینه موجود برای بیماران مبتلا به “لوسمی لنفوبلاستی حاد” و “لنفوم غیر هاجکین” مقاوم به درمان است. ایمونوتراپی به روش کار تی فرصت درمان کامل را برای این بیماران فراهم می کند.