پیوند مغز استخوان و سلول درمانی

پیوند مغز استخوان و سلول درمانی

پیوند مغز استخوان چیست؟

پیوند مغز استخوان، جایگزینی سلول­های مغز استخوان آسیب دیده یا کاملاً تخریب شده با سلول­های جدید است. پیوند مغز استخوان می­تواند، به عنوان یک روش نجات­ بخش زندگی در بیماری­هایی نظیر لنفوم و لوسمی حاد که نسبت به روش­های شیمی درمانی استاندارد مقاوم هستند، به کار گرفته شود.

انواع پیوند:

سلول­های بنیادی ممکن است از بدن خودمان یا افراد دیگر جمع­آوری شوند. افراد دیگر اهدا­کننده نامیده می­شوند.

پیوند اتولوگ، روش استفاده از سلول­های بنیادی خود شخص می­باشد. این روش پیوند، عمدتاً در بیماران مبتلا به مالتیپل میلوما و لنفوم استفاده می­شود.

پیوند کاملاً همسان آلوژنیک، روش استفاده از سلول­های بنیادی کاملاً سازگار شخص دیگر می­باشد. در این نوع پیوند، ترجیحاً از برادر یا خواهر کاملاً همسان بیمار، به عنوان فرد دهنده استفاده می­شود.

پیوند اهدا کننده همسان غیر مرتبط: برای بیمارانی که برادر یا خواهر کاملاً همسان ندارند، انجام می­شود و از طریق جستجو در بانک­های ملی و بین­المللی مغز استخوان، فرد مورد نظر یافت می­شود.

پیوند نیمه همسان: برای بیمارانی که برادر یا خواهر کاملاً همسان ندارند یا در شرایط نیاز فوری پیوند، انجام می­شود. در این نوع پیوند، اهدا­کننده نیمه همسان، برادر یا خواهر ، مادر، پدر یا فرزند بیمار است. این روش، یک روش نسبتاً جدید است و می­تواند به اندازه پیوند اهدا کننده همسان غیر مرتبط، موثر واقع گردد.

چگونه اهدا­کننده در پیوند اهدا­ء همسان غیر مرتبط مشخص می­گردد؟

  • اگر بیمار، اهدا­کننده مرتبط نداشته باشد، پایگاه­های اطلاعاتی ملی و سپس بین­المللی جستجو شده تا فرد اهدا­کننده غیر مرتبط پیدا شود. همچنین، آزمایش 10 پارامتری HLA Typing با وضوح بالا، به منظور بررسی اهدا­کننده انجام خواهد شد.
  • زمانی که نوع HLA بیمار شناسایی شد، جستجوی مقدماتی می­تواند انجام شود. جستجوی مقدماتی، یک جستجوی رایانه ای است که جهت شناسایی اهدا­کنندگان بالقوه مغز استخوان که دارای آنتی­ژن­های HLA مشابه هستند، طراحی شده است.
  • اگر جستجوی مقدماتی در شناسایی اهدا­کنندگان بالقوه مغز استخوان موفق بود، جستجوی رسمی آغاز می­شود. طی این فرآیند، بااهدا­کنندگان بالقوه تماس گرفته می­شود و نمونه­های خون به منظور تائید نوع HLA و سایر آزمایش­ های غربالگری جمع­آوری می­شود. این آزمایش­­های خون مازاد، تخصصی­تر بوده و جهت تعیین بهترین اهدا­کننده ممکن طراحی شده است.
  • جستجوی اهدا­کننده غیر مرتبط، یک فرآیند پیچیده و وقت گیر است. به طور میانگین، حدود 3 ماه زمان می­برد تا فرآیند جستجو کامل شود. بنابراین، ضروری است که آغاز فرآیند جستجوی فرد اهدا­کننده غیر مرتبط هر چه سریعتر صورت گیرد.
  • به محض اینکه، تعداد کافی از سلول­های بنیادی فرد اهدا کننده جمع­آوری شد، این سلول­ها به مرکز پیوند آلتونی‌زاده آجی‌بادم جهت انجام روند پیوند، ارسال خواهد شد.

پیوند نیمه همسان چیست؟

یک روش بسیار اختصاصی در پیوند می­باشد که اخیراً، در تعداد کمی از مراکز پیوند در سراسر دنیا انجام شده است. این روش، احتمالاً مشکل یافتن یک اهدا­کننده کاملاً همسان را از بین برده و بنابراین، به عنوان یک روش پیوند در آینده در نظر گرفته می­شود. سازگاری بافتی در این نوع پیوند ضروری نیست و مادر، پدر، برادر و خواهر نیمه سازگار یا فرزند بیمار، می­تواند به عنوان اهدا­کننده در نظر گرفته شود.

در کدام بیماری­ها از پیوند مغز استخوان استفاده می­شود؟

پیوند مغز استخوان در افراد مبتلا به بیماری­هایی نظیر لوسمی یا سندرم میلو دیسپلاستیک، سایر بدخیمی­های هماتولوژیک مانند لنفوم، مالتیپل میلوما و آنمی آپلاستیک انجام گرفته است. این پیوند همچنین می­تواند در تعدادی از سرطان­های آنکولوژیکی که به شیمی درمانی پاسخ نمی­دهند مانند، سرطان بیضه، نوروبلاستوما و مدولابلاستوما و همچنین اختلالات مادرزادی نظیر تالاسمی، بیماری سلول داسی شکل، پورفیریاس و اختلالات نقص ایمنی شدید مورد استفاده قرار گیرد.

فرآیند بهبودی بعد از پیوند چه مدت طول می­کشد؟

شیمی درمانی با دوز بالا، منجر به حالت تهوع، اسهال، تب و ریزش مو می­شود و نیاز به انتقال خون و پلاکت دارد. دو هفته پس از پیوند، سلول­های جدید مکان خودشان را پیدا می­کنند و شروع به تولید سلول می­نمایند. شرایط عمومی بیمار بهبود می­یابد و سطوح سلول­های خونی نیز افزایش می­یابد و تا زمانی ادامه می­یابد تا بیمار ترخیص شود. پس از آن، بیماران برای معاینات بعدی، طی فواصل منظم مراجعه می­کنند.

معاینات بعدی تا چه زمانی ادامه پیدا می­کنند؟

مدت زمان بررسی­ها پس از پیوند در بیمارستان آلتونی‌زاده آجی‌بادم بین 3 ماه تا یک سال متفاوت است و به پیشرفت بهبودی بیماران بستگی دارد. در سال اول، سیستم ایمنی بیمار، نیاز به مراقبت دارد، زیرا تحت تاثیر درمان قرار گرفته است. به بیماران توصیه می­شود که از مکان­های شلوغ دوری کنند، زیرا حتی عفونت­های مجاری تنفسی فوقانی که از سایر افراد منتقل می­شود نیز، به بستری شدن منجر خواهد شد. بنابراین، به بیماران توصیه می­گردد سبک زندگی خود را دوباره سازماندهی کنند. به شرط اینکه، این هشدارها نادیده گرفته نشوند، اکثر بیماران می­توانند به امور روزمره خود، طی 3 تا 6 ماه برگردند. علاوه بر این، به آن­ها همچنین توصیه می­شود که در چند ماه اول، غذاهای پخته شده و میوه و سبزی­های خرد شده میل کنند.

آیا در بیمارانی که تحت پیوند مغز استخوان قرار گرفته اند، امکان بچه‌دار شدن وجود دارد؟

در برخی موارد، باروری ممکن است تحت تاثیر شیمی درمانی قرار گیرد. خانواده­هایی که قصد دارند بچه­دار شوند، گاهی اوقات قادر به انجام روش لقاح آزمایشگاهی هستند. اگر قبل از شروع درمان و درصورتی که زمان داشته باشند، انجماد اسپرم­ها یا تخمک می­تواند گزینه قابل قبولی باشد.

روند پیوند آلوژنیک، دقیقاً چگونه است؟

  1. در تمامی انواع پیوند­های آلوژنیک، هم بیمار و هم اهدا­کننده به­وسیله آزمایش­های گسترده قبل از پیوند، شامل آزمایش خون، کاردیولوژیک، تنفس و دندانپزشکی مورد بررسی قرار می­گیرند. همچنین آزمایش­های HLA، جهت بررسی سازگاری تکرار می­شود.
  2. در پیوند نیمه همسان، آزمایش­هایی وجود دارد که می­تواند پیش­بینی کند که آیا، سلول­های اهدا­کننده توسط بیمار رد می­شوند یا نه. اگر این تست مثبت بود، اهدا­کننده جدیدی جایگزین خواهد شد.
  3. این تست­ها معمولاً 4 الی 5 روز زمان می­برد و اگر اهدا­کننده مناسب باشد، انتقال سلول­های بنیادی از آن آغاز می­شود. زمانی که فرد اهدا­کننده به بیمارستان رسید، جمع­آوری سلول­های بنیادی توسط دستگاه آفرزیس آغاز می­شود و تا زمانی که سلول­ها به اندازه کافی جمع­آوری شوند، ادامه می­یابد. این فرآیند، به طور معمول 2 روز زمان می­برد.
  4. زمانی که تعداد کافی سلول­های بنیادی از فرد اهدا­کننده جمع­آوری شد، فرآیند پیوند آغاز می­شود. اهدا­کننده ممکن است در این مرحله، به کشور خود بازگردد. از این رو، مدت زمان اقامت فرد اهدا­کننده تقریباً 10 روز می­باشد.
  5. بیمار در بیمارستان پذیرش می­شود و سوند مرکزی، وارد سیاهرگ گردنی او می­شود. این سوند، در طول فرآیند پیوند، جهت شیمی درمانی، تزریق سایر داروها مثل آنتی بیوتیک­ها، انتقال خون و پلاکت و آزمایش­های خونی مورد استفاده قرار می­گیرد.
  6. مدت زمان شیمی درمانی جهت پیوند آلوژنیک کاملاً همسان، حدود 6 روز، پیوند اهدا­کننده غیر مرتبط همسان 7 روز و برای پیوند نیمه همسان 9 روز می­باشد. پس از چند روز استراحت فرد اهدا­کننده، سلول­های بنیادی درست مثل انتقال خون از طریق سوند گردنی به بیمار منتقل می­شوند.
  7. به دنبال شیمی درمانی و طی شدن بخش­های پایانی پیوند، بیمار معمولاً، اشتهای خود را از دست داده و دچار اسهال می­شود. در این زمان بیمار نیاز به انتقال خون و پلاکت پیدا می­کند. تب مکرراً تکرا شده و از طریق تزریق آنتی بیوتیک از سوند گردنی، درمان صورت می­گیرد.
  8. سلول­های بنیادی، تقریباً پس از 10 روز شروع به پیوند زدن می­کنند. در این مرحله، علائم از دست دادن اشتها، اسهال و غیره معمولاً از بین می­رود. با این حال، بیمار آماده است که 5 الی 7 روز دیگر از بیمارستان مرخص شود. زیرا در این مدت بایستی شمارش خون و میزان الکترولیت­ها پایدار شده و همچنین تغذیه از راه دهان به میزان کافی خود برسد. از این رو، کل مدت اقامت در بیمارستان حدود 1 ماه می­باشد.
  9. زمانی که بیمار از نظر بالینی پایدار شد، از بیمارستان ترخیص شده و در هتل آپارتمان­هایی همراه با خانواده خود مراقبت می­شود. حمل و نقل برای کنترل­های بالینی و تست­های خونی فراهم بوده و یک مترجم برای بیماران بستری و سرپایی دردسترس می­باشد.
  10. آنالیز مغز استخوان، معمولاً 1 ماه پس از اولین روز پیوند صورت می­گیرد. این بررسی جهت اطمینان از نبود بیماری و بررسی اینکه سلول­ها متعلق به فرد اهدا­کننده هستند انجام می­گیرد.
  11. در صورت مشخص بودن وضعیت پایدار، بیماران به کشور خود باز می­گردند. میانگین زمان تخمین­زده شده از روز پذیرش تا تاریخ بازگشت، تقریباً 2 الی 3 ماه می­باشد، اما این مدت زمان ممکن است به علت مشکلاتی از قبیل عفونت­های پیش­رونده، روند کند افزایش سلول­های خونی و غیره تغییر کند.
  12. اگر مشکلاتی از قبیل عفونت وجود داشته باشد، و به درمان­های استاندارد در کشور خود پاسخ ندهد، بیمار ممکن است برای مراقبت بیشتر به بیمارستان آلتونی‌زاده آجی‌بادم باز­گردد.

چرا بیمارستان آلتونی‌زاده آجی‌بادم؟

خدمات در یک محیط استریل مطابق با استانداردهای بین­المللی ارائه می­شوند. کار منظم در مراکز مغز استخوان دارای اهمیت است. در صورت لزوم، پشتیبانی از تمامي بخش‌های مربوطه، مانند بخش مراقبت ويژه، جراحي عمومي، قلبي، نفرولوژي و گوش و حلق بینی، صورت می­گیرد. سلول­های بنیادی پیوند شده، در آزمایشگاهGMP  گروه بهداشت و درمان آجی‌بادم تهیه می­شوند. و تمامی سلول ها قبل از عمل پیوند از نظر سرزندگی، تعداد و فعالیت، مورد تجزیه و تحلیل قرار می­گیرند.

  • پیوند­های نیمه همسان در بیمارستان آجی‌بادم از طریق تخلیه سلول­های تی، آلفا و بتا انجام می­شود تا از این طریق، عوارض کشندگی ناشی از بیماری پیوند مقابل میزبان را کاهش دهد و از طرفی، میزان این تلفات را نیز کم کند.
  • همچنین سلول­های CD19+ جهت اجتناب از عفونت کشنده EBV که پس از پیوند ایجاد می­شود، تخلیه می­گردند. این عمل همچنین از بیماری Lymhoproliferative ناشی از EBV جلوگیری می­کند.
  • سلول بنیادی مزانشیمی، در کاهش بیماری پیوند مقابل میزبان، کمک در پیوند و افزایش سرعت عملکرد سیستم ایمنی در تمامی پیوند­های آلوژنیک کمک می­کند.
  • سلول­های T اهدا­کننده تخلیه شده از CD45Ra، به طور معمول به تمامی بیماران پیوند نیمه همسان به منظور افزایش ایمنی ضد ویروسی، تزریق می­شوند.
  • سلول­های T اختصاصی ویروس، به طور معمول مقاومت در برابر فعال شدن ویروس­های CMV، EBV، BK، آدنوویروسها و هرپس سیمپلکس را فراهم می­کنند.
  • بیمارستان آلتونی‌زاده آجی‌بادم از آخرین فناوری­های پیوند استفاده می­کند و با کمک یک تیم پیوند با­تجربه، بالاترین فرصت بقای بیماران را فراهم می­کند.
  • بیمارستان آلتونی‌زاده آجی‌بادم بسته­های پیوند مقرون به صرفه را به موسسات ارائه می­دهد و در مقایسه با اروپای غربی و ایالات متحده آمریکا بسیار رقابتی می­باشد.

درمان کار تی سل  در آجی بادم ترکیه

درمان کار تی سل نوع جدیدی از درمان سرطان با استفاده از سلول های ایمنی برای حمله به تومورها است. مجموعه درمانی آجی بادم  برای اولین بار در ترکیه و منطقه این درمیان نوین را ارائه میدهد.

درمان کار تی سل  چیست؟

درمان کار تی سل  نوعی ایمونوتراپی است که مکانیسم هدف گیری سیستم ایمنی را برای مبارزه با سرطان اصلاح می کند. این درمان برای هر بیمار با استفاده از سلول های “تی” که جزء اصلی سیستم ایمنی بدن ما هستند، سفارشی می شود.

درمان کار تی سل  چگونه است؟

در درمان کار تی سل  ، سلول‌های “تی” از بدن مشتق می‌شوند و به‌طور ژنتیکی در محیط‌های آزمایشگاهی برای تولید گیرنده‌های آنتی‌ژن کایمریک خاص مهندسی می‌شوند. هنگامی که سلول های “تی” اصلاح شده به بیمار تزریق می شوند، گیرنده های جدید آنها را قادر می سازند تا آنتی ژن های خاصی از سلول های سرطانی را شناسایی کرده و تومور را از بین ببرند.

چه سرطان هایی را می توان با درمان کار تی سل  درمان کرد؟

تا به امروز، درمان با سلول کار تی برای لوسمی لنفوبلاستیک حاد سلول بی مقاوم، لنفوم سلول بی، و مولتیپل میلوما تایید شده است. در آجی بادم  ، درمان کار تی حامل گیرنده “سی دی 19” است. می توان آن را برای بیماران مبتلا به لوسمی حاد لنفوبلاستیک سلول بی یا مقاوم به درمان پس از پیوند و لنفوم غیر هوچکین در نظر گرفت. محصول ما در 1 سال آینده برای آزمایشات بالینی روی مولتیپل میلوما آماده خواهد شد.

برای درمان موفقیت آمیز کار تی سل ، بیمار باید از سلامت کلی خوبی برخوردار باشد و بار تومور باید کم باشد. بنابراین، پزشکان ما عمدتاً شیمی درمانی پل و یا رادیوتراپی را قبل از این درمان برای افزایش موفقیت تجویز می کنند.

نحوه  درمان کار تی سل  چگونه است ؟

اگر واجد شرایط درمان با کار تی سل هستید، سلول‌های خون محیطی شما یا اهداکننده شما با دستگاهی به روش آفرزیس جمع‌آوری می‌شوند. این روش حدود ۲ تا ۴ ساعت طول می کشد. در مرحله بعد، ساختار ژنتیکی این سلول ها مهندسی شده و در محیط های آزمایشگاهی تکثیر خواهند شد. محصول نهایی تا پایان تست های تضمین کیفیت برای شما منجمد و ذخیره می شود. فرآیندهای تولید و کنترل کیفیت سلول های کار تی تقریباً ۲۱ روز طول می کشد.

همچنین قبل از شروع درمان، یک پروتکل شیمی درمانی دو عاملی برای تخلیه سلولهای لنفاوی به مدت ۴ روز در نظر گرفته می شود تا فضا برای سلول های کار تی اصلاح شده در بدن شما ایجاد شود. ۴۸ ساعت باید بگذرد تا به دفع داروها از بدن کمک شود. در نهایت، سلول های “تی” شخصی سازی شده “ک آ ر” در عرض ۳۰ دقیقه به صورت داخل وریدی تزریق می شوند.

مدت زمان مورد نیاز برای ریکاوری از درمان کار تی سل  

درمان کار تی سل   یک درمان تقریباً ۲ هفته ای است که شامل تخلیه لنفاوی و تزریق سلول های کار تی است. پس از انجام این روش، عوارض جانبی مانند سندرم آزادسازی سیتوکین، سمیت عصبی یا عفونت‌ها توسط پزشکان قابل مدیریت است. مدت زمانی که از تزریق سلول ها تا تخلیه می گذرد معمولاً کمتر از ۱ ماه است.

پس از درمان کار تی سل  تا ۱ سال به درمان ایمونوگلوبولین نیاز خواهید داشت. تعداد سلول‌های کار تی  شمارش می‌شود، احتمال بوجود آمدن بیماری موذی بررسی می‌شود و تعداد لنفوسیت‌های بی در فواصل ماهانه آنالیز می‌شود. اگر در یکی از این سه پارامتر پیگیری نتیجه منفی به دست آمد، درمان شما با پیوند سلول های بنیادی آلوژنیک کامل می شود.

میزان موفقیت درمان سرطان به روش درمان کار تی سل   چقدر است؟

کارآزمایی‌های بین‌المللی نشان می‌دهند که پاسخ کل می‌تواند در لوسمی حاد لنفوبلاستیک ۹۰% و در بیماران لنفوم غیرهوچکین بیش از ۸۰% باشد. این ارقام با داده های ما نیز منطبق می‌باشد . امروزه درمان کار تی سل موثرترین گزینه موجود برای بیماران مبتلا به “لوسمی لنفوبلاستی حاد” و “لنفوم غیر هاجکین” مقاوم به درمان است. ایمونوتراپی به روش کار تی فرصت درمان کامل را برای این بیماران فراهم می کند.

درمان

تكنولوژي

ACIBADEM

×
جستجو