پیوند کلیه بهترین گزینه درمانی برای نارسایی کلیه به شمار میآید. گروه مراقبت های بهداشتی ACIBADEM یک مرکز پیشرو برای جراحی پیوند کلیه در ترکیه است.
پیوند کلیه یک عمل جراحی انتقال کلیه سالم از اهدا کننده به بیماران مبتلا به نارسایی کلیه میباشد. کلیه های سالم عملکردهای زیادی دارند، از جمله فیلتر کردن مواد زائد و سموم، ترشح اریتروپویتین که باعث تولید گلبول های قرمز خون می شود، آزادسازی رنین که به کنترل فشار خون کمک می کند و بسیاری موارد دیگر. وقتی کلیه ها به خوبی کار نمی کنند، بر عملکردهای حیاتی بدن تأثیر می گذارد و باعث ایجاد مشکلاتی برای قلب، ریه ها و استخوان ها می شود. عدم فعالیت و عملکرد صحیح در کلیه به عنوان نارسایی کلیه یا بیماری کلیوی مرحله نهایی (ESRD) شناخته می شود. افرادی که از نارسایی کلیه رنج می برند برای زنده ماندن نیاز به دیالیز یا پیوند کلیه دارند. دیالیز می تواند یک گزینه نجات دهنده باشد، اما دستگاه نمی تواند جایگزین تمام عملکردهای یک اندام سالم شود. مطالعات نشان می دهد که پیوند موفق کلیه کیفیت زندگی و امید به زندگی بیشتری را در مقایسه با دیالیز برای بیمار فراهم می کند. در دراز مدت، مقرون به صرفه ترین جایگزین به جای دیالیز عمل پیوند کلیه می باشد.
در طی جراحی پیوند کلیه، گیرنده یک عضو سالم از اهداکننده کلیه کاداور یا اهدا کننده زنده دریافت می کند. کلیه جدید در شکم قرار می گیرد و به رگ ها و مثانه متصل می شود. کلیه های آسیب دیده معمولاً برداشته نمی شوند مگر اینکه باعث ایجاد برخی مشکلات شوند. پیوند کلیه یک جراحی بزرگ است و میزان موفقیت به عوامل زیادی از جمله تجربه مرکز پیوند و تیم آن بستگی دارد.
علیرغم همه تلاشها در سطح جهانی و بینالمللی، کمبود اهداکنندگان اعضای بدن کاداور ( از فرد فوت شده) وجود دارد. به طور کلی، افراد تنها با یک کلیه سالم می توانند زندگی سالمی داشته باشند. بنابراین، پیوند کلیه اهداکننده زنده میتواند جایگزینی برای لیستهای انتظار طولانی برای برخی بیماران باشد. افراد سالمی که مایل به کمک به یکی از عزیزان خود هستند می توانند به عنوان اهدا کننده کلیه مورد بررسی قرار گیرند. در بهترین حالت، اهداکننده و گیرنده دارای یک نوع بافت و گروه خونی سازگار هستند. با این حال، امروزه راهحلهای مؤثری برای پیوند موفق از فرد زنده وجود دارد، حتی اگر اهداکننده سازگار نباشد. گاهی اوقات ممکن است زوج گیرنده- اهداکننده با یکی دیگر جفت شوند، و کلیه های اهدایی را می توان مبادله یا تبادل کرد. به این عمل، اهدای جفتی یا پیوند کراس گفته می شود. اهدای زوجی تضمین می کند که هر گیرنده یک کلیه مشابه دریافت می کند.
در ترکیه، بیماران بین المللی فقط می توانند برای پیوند کلیه از اهداکنندگان زنده درخواست دهند. این بیماران باید اهدا کننده ای داشته باشند که مایل به اهدای بلاعوض باشد. معیارهای اهداکننده برای اهداکنندگان زنده کلیه شامل داشتن سن بالای 25 سال، بستگان نزدیک تا درجه 4 یا تایید شده توسط کمیته اخلاقی، دارای عملکرد کلیه سالم و سلامت کامل میباشد. در مرکز پیوند کلیه Acibadem، ارزیابی دقیق قبل از عمل، اهدای زنده را به یک روش ایمن تبدیل میکند – اگر در آینده خطری برای سلامتی وی وجود داشته باشد، اهداکننده مجاز به اهدا نیست.
قبل از پیوند کلیه اهداکننده زنده، هم اهداکننده و هم گیرنده تحت آزمایشهای دقیق آزمایشگاهی، عکسبرداری و معاینات فیزیکی قرار میگیرند تا واجد شرایط بودن آنها برای جراحی ارزیابی شود و تنها پس از تکمیل ارزیابی جراحی می تواند برنامه ریزی شود. در مرکز پیوند کلیه Acibadem، اهداکنندگان می توانند از جراحی کم تهاجمی به نام نفرکتومی لاپاروسکوپی بهره مند شوند. این روش از طریق یک برش کوچک انجام می شود و زمان بهبودی را بسیار تسریع میبخشد. تکنیکهای جراحی پیشرفته امکان برداشتن کلیه را از طریق یک پورت، ناف یا کانال زایمان در زنان را فراهم میآورد (روش NOTES). دریافت کننده معمولاً به بخش مراقبت های ویژه منتقل می شود تا بلافاصله پس از پیوند تحت نظارت دقیق قرار گیرد. اگر کلیه از یک اهدا کننده زنده باشد، معمولاً بلافاصله پس از جراحی شروع به کار می کند.
نوزادان و کودکان در هر سنی ممکن است نیاز به پیوند کلیه داشته باشند. در بیماران اطفال، شایع ترین علل نارسایی کلیه، ناهنجاری های مادرزادی و شرایط ژنتیکی است. اختلالات ذاتی دستگاه ادراری بر اندام های متعدد تأثیر می گذارد که ممکن است برای پیوند کلیه در کودکان مشکلات قابل توجهی ایجاد کنند. این بیماران ممکن است به جراحی های بیشتر مانند وزیکوستومی باز و تقویت مثانه نیاز داشته باشند. مرکز پیوند Acibadem تجربه گسترده ای با بیماران کلیوی نوزادان و کودکان، از جمله موارد پیچیده و پیوند کبد- کلیه دارد. درصد موفقیت و یا بقای بیمار بعد از پیوند آجی بادم در پیوند کلیه کودکان 100 درصد است.
پس از جراحی پیوند کلیه، بیماران تا بهبودی کامل نیاز دارند تا چند روز را در بیمارستان بگذرانند. این بیماران از نظر جلوگیری هر گونه عارضه ای مانند خونریزی یا عفونت به دقت تحت نظر قرار میگیرند. اکثر بیماران می توانند روز بعد از عمل پیوند راه بروند. در مرکز پیوند کلیه آجیبادم اهداکننده معمولاً دو روز در بیمارستان بستری میشود. گیرنده و یا بیمار نیز هفت روز پس از جراحی مرخص می شود. بیماران پیوند شده می توانند در عرض چند هفته به زندگی عادی خود بازگردند. آنها باید تا پایان عمر داروهایی به نام سرکوب کننده های ایمنی مصرف کنند تا از دفع و یا پسزده شدن اندام جدید توسط بدن جلوگیری کنند. برای اطمینان از اینکه کلیه به خوبی کار می کند و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی به خوبی تنظیم شده اند، در ماه های اول پس از جراحی به معاینات پیگیری منظم نیاز است.
زندگی بیماران پس از پیوند کلیه همانند زندگی قبل از بروز نارسایی کلیه بسیار طبیعی به شمار میآید. پس از پیوند موفقیت آمیز کلیه، گیرنده نیازی به دیالیز ندارد، محدودیت غذایی قابل توجهی ندارد و از لحاظ روانی احساس در شرایط کلی خوبی سپری میکند . با این حال، این بیماران باید قوانینی را برای حفظ سلامت عضو پیوند شده رعایت کنند. زندگی فعال، عادات سالم و رژیم غذایی کم نمک و کم چربی برای تمام عمر توصیه می شود. داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی باید هر روز طبق دستور مصرف شوند. شایع ترین دلیل رد عضو، مصرف نامنظم داروهای ضد رد است. علائم رد پیوند کلیه اغلب خفیف است. بنابراین، آزمایشات و معاینات منظم ضروری است. در بیشتر موارد، پزشکان با تجربه می توانند رد عضو را مدیریت کنند.
کلیه پیوندی “تاریخ انقضا” ندارد. ممکن است در برخی از بیماران تا پایان عمر باقی بماند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در طول زندگی خود به چندین پیوند نیاز داشته باشند. عمر عضو پیوندی به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله سلامت عمومی اهداکننده و گیرنده، زنده یا مرده بودن اهداکننده، علت پیوند (یک بیماری پایدار میتواند به کلیه جدید اهدایی مانند کلیه خود فرد آسیب برساند) و غیره. حتی اگر کلیه پیوندی از کار بیفتد، بیمار همچنان می تواند دیالیز را شروع کند یا پیوند دومی به نام پیوند مجدد را انتخاب کند.
در سال 2020، یک زن ساکن فرانسه پس از پیوند کلیه، 50 سال زندگی فعال خود را جشن گرفت. مردی که در سال 1971 پیوند شد، معتقد است که یکی از طولانیترین پیوند کلیه در بریتانیا است. مرد دیگری که در ژوئن 1977 پیوند زده شد، طولانی ترین رکورددار طولانی تربت طول عمر بعد از پیوند در آسیا محسوب می شود. اینها همه پیوندهایی هستند که سال ها پیش انجام شده اند. امروزه، تکنیکهای جراحی و داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی بسیار پیچیدهتر شدهاند و دریافتکنندگان کلیه میتوانند انتظار نتایج بهتری داشته باشند.
نتایج پیوند کلیه در دهه های گذشته به طور چشمگیری بهبود یافته است. پیشرفت در تکنیک های جراحی، درک پیشرفته سیستم ایمنی و رژیم های سرکوب کننده سیستم ایمنی، و گزینه های درمان ضد میکروبی بهتر به نرخ بقای پیوند کلیه کمک می کند. با این حال، پیوند کلیه هنوز یک مداخله پزشکی بسیار تخصصی است. میزان موفقیت تا حد زیادی به مرکز پزشکی و تیم مسئول عمل و پیگیری طولانی مدت بستگی دارد. در مراکز پیوند کلیه Acibadem میزان بقای عضو پیوندی پس از سال اول 99 درصد و در سال پنجم 94 درصد است. میزان بقای بیمار بعد از پیوند به ترتیب 99 درصد در سال اول و 95 درصد در سال پنجم است.
ترکیه با بیش از 3500 پیوند کلیه در سال، پیشرو جهانی در پیوند کلیه است. از آنجایی که اهدای عضو کاداور ( از جسد ) در سطح جهانی کافی نیست، 80 درصد از پیوند کلیه در ترکیه با اهداکنندگان زنده انجام می شود. برنامه های پیوند و میزان موفقیت به خوبی توسط وزارت بهداشت تنظیم و نظارت می شود. مراکز پیوند به طور مرتب مورد ارزیابی قرار می گیرند و و این مراکز برای ادامه فعالیت خود باید از درصد موفقیت بالای ۸۵ درصد برخوردار باشند. بسیاری از بیماران از سراسر جهان به دلیل تجربه زیاد، هزینه مقرون به صرفه و درصد موفقیت بالای مراکز پیوند، ترکیه را برای پیوند کلیه ترجیح می دهند.
جراحان پیوند کلیه ما سالانه بیش از 300 عمل جراحی انجام می دهند که میزان موفقیت آنها بالاتر از میانگین جهانی است. از مزایای مرکز پیوند کلیه Acibadem می توان به موارد زیر اشاره کرد: