مغز و اعصاب و جراحی مغز و اعصاب

مغز و اعصاب و جراحی مغز و اعصاب

بخش های نورولوژی و جراحی مغز و اعصاب در بیمارستان های آجی بادم در ترکیه گزینه های درمانی پیشرفته ای را برای اختلالات مغز، ستون فقرات و سیستم عصبی ارائه می دهند.

نورولوژی چیست؟

نورولوژی شاخه ای از پزشکی است که با اختلالات مختلف سیستم عصبی سروکار دارد. این اختلالات ممکن است بر سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) و یا سیستم عصبی محیطی (اعصابی که به تمام قسمت های بدن گسترش می یابد) تأثیر بگذارد. تخمین میشود که از هر 6 نفر 1 نفر احتمال ابتلا به اختلالات عصبی را دارد. متخصصان مغز و اعصاب برای تشخیص و درمان بیماری هایی مانند میگرن، سکته مغزی، صرع، آسیب های عصبی، هیدروسفالی، مولتیپل اسکلروزیس، بیماری پارکینسون، بیماری آلزایمر، تومورهای مغزی، تومورهای ساقه نخاعی و بسیاری دیگر آموزش میبینند. تشخیص و درمان اختلالات عصبی اغلب به مهارت متخصصان مختلف پزشکی نیاز دارد. مراکز جامع مغز و اعصاب مانند آجی بادم می توانند یک رویکرد چند رشته ای را با متخصصان نورولوژی، رادیولوژی، انکولوژی، ارتوپدی، فیزیوتراپی و جراحی مغز و اعصاب ارائه دهند.

جراحی مغز و اعصاب چیست؟

جراحی مغز و اعصاب به درمان جراحی مشکلات عصبی گفته میشود. در حالی که متخصصان نورولوژی از داروها و روش های غیرجراحی برای درمان استفاده کنند، جراحان مغز و اعصاب می توانند راه حل های جراحی و غیرجراحی را ارائه دهند. در کلینیک های پیشرفته مغز و اعصاب، جراحان مغز و اعصاب اغلب توسط دستگاه های پیشرفته برای تصویربرداری حین عمل جهت بهبود میزان موفقیت و ایمنی بیمار استفاده میکنند.

علائم اختلالات عصبی

بیش از 600 اختلال عصبی وجود دارد که ممکن است با علائم و نشانه های مختلف ظاهر شود. گفتار، حرکات، تنفس یا توانایی های ذهنی بسته به شرایط خاص و اعضای بدن که درگیر می شود ممکن است تحت تاثیر این اختلالات قرار گیرند. با این حال، شایع ترین علائم بیماری های سیستم عصبی عبارتند از:

  • سردرد مداوم یا شدید
  • تشنج یا لرزش بی دلیل
  • اختلال در زبان یا گفتار نامفهوم
  • اختلال حرکتی، حرکات آهسته یا ناشیانه، آتاکسی
  • سفتی، ضعف یا از دست دادن قدرت عضلانی
  • کمردردی که به پاها، انگشتان پا یا سایر قسمت های بدن منتشر شود
  • از دست دادن بینایی، تاری، یا دوبینی
  • بی حسی یا گزگز در هر قسمت از بدن
  • تهوع یا استفراغ بی دلیل
  • از دست دادن حافظه، سردرگمی، و اختلال در توانایی های شناختی
  • مشکل تعادل یا عدم هماهنگی
  • تغییر در رفتار، مشکل داشتن در فعالیت های روزانه

این علائم همچنین می تواند نشان دهنده مشکلات دیگری نیز باشد، اما اگر هر یک از آنها را تجربه کردید، بدون تاخیر با پزشک مشورت کنید. معاینه عصبی و آزمایشات بیشتر می تواند به تشخیص به موقع کمک کند.

مشکلات عصبی

اختلالات عصبی ممکن است به دلایل مختلفی مانند آسیب مغزی یا آسیب ستون فقرات، ژن های معیوب (بیماری هانتینگتون)، عفونت ها (مننژیت)، یا تغییرات دژنراتیو (بیماری آلزایمر) ایجاد شوند. برخی از این اختلالات مانند میگرن شایع بوده و برخی دیگر مانند سندرم Guillain-Barre نادر میباشند. در اینجا به برخی از اختلالات قابل درمان در مراکز آجی بادم اشاره میکنیم: 

تومورهای مغزی

تومورهای مغزی می توانند از خود مغز شروع شوند (تومور مغزی اولیه) یا از سرطانی که در جای دیگری از بدن قرار دارد (تومور مغزی ثانویه) منشا بگیرند. تومورهای اولیه مغز معمولاً بر اساس نوع سلول‌های درگیر نام‌گذاری می‌شوند: گلیوما، مننژیوم، نوروم آکوستیک، آدنوم هیپوفیز و غیره. بیش از 120 نوع تومور مغزی وجود دارد و همه آنها سرطانی نیستند. بسته به اینکه سلول‌های تومور چقدر با سلول‌های طبیعی تفاوت دارند، در درجه‌های 1-4 طبقه‌بندی می‌شوند. تومورهای درجه 1 و 2 غیر سرطانی هستند، در حالی که تومورهای درجه 3 و 4 بدخیم هستند.

  • تومورهای خوش خیم مغز. معمولا به آرامی رشد می کنند و به مناطق دیگر گسترش نمی یابند. با این حال، تومورهای خوش خیم مغزی نیز می توانند با فشار دادن بافت های اطراف علائم ایجاد کنند. مننژیوم شایع ترین نوع تومور مغزی است و در بیشتر موارد خوش خیم است. کرانیوفارنژیوم، شوانوما، کرانیوفارنژیوم، همانژیوبلاستوما و گلیوم با درجه پایین نمونه های دیگری از تومورهای غیرسرطانی هستند. اگرچه به ندرت، برخی از تومورهای خوش خیم می توانند به بدخیم تبدیل شوند.
  • تومورهای بدخیم مغزی. اکثرا به سرعت رشد کرده و گسترش می یابند. آستروسیتوما، الیگودندروگلیوما، گلیوبلاستوما انواع شایع تومورهای بدخیم مغزی هستند. گلیوبلاستوما مولتی فرم یک نوع سریع رشد و تهاجمی است که به نواحی اطراف نفوذ می کند.
  • تومورهای هیپوفیز. آنها از غده هیپوفیز که مسئول ترشح هورمون ها در بدن است منشا می گیرند. تومورهای هیپوفیز به عنوان آدنوم خوش خیم هیپوفیز و کارسینوم هیپوفیز بدخیم طبقه بندی می شوند.

علائم تومور مغزی در همه انواع مشابه است. شایع ترین علامت سردرد ناشی از افزایش فشار داخل جمجمه است. استفراغ یا تشنج را می توان در برخی از بیماران مشاهده کرد. بسته به اندازه و محل تومور، برخی از علائم موضعی مانند همی پارزی، ضعف یک طرفه، اختلالات بینایی، مشکلات تعادل، تغییرات ذهنی و رفتاری قابل مشاهده است. اگر بیمار مشکوک به تومور مغزی باشد، معاینه عصبی و روش های مختلف تصویربرداری به تشخیص این بیماری کمک می کند. اسکن MRI به پزشکان مجرب این امکان را می دهد که نه تنها تومور را ببینند بلکه نوع آن و خوش خیم یا بدخیم بودن آن را با دقت 92 تا 93 درصد ارزیابی کنند.

صرع و تشنج

صرع یک اختلال عصبی است که با فعالیت غیرطبیعی مغز که باعث تشنج های بی دلیل می شود مشخص می شود. انواع مختلفی از تشنج صرع وجود دارد که از خیره شدن خالی برای چند ثانیه تا اسپاسم و حرکات تند در کل بدن متغیر است. بسته به اینکه از یک یا چند ناحیه مغز منشا می گیرند، آنها را می توان به عنوان کانونی یا عمومی طبقه بندی کرد. تشخیص درست بر اساس مطالعه دقیق تاریخچه پزشکی بیمار، تشنج ها و الگوهای وقوع آنها و به دنبال آن تست های تشخیصی مختلف صورت میگیرد. این آزمایشات ممکن است شامل EEG (الکتروانسفالوگرافی)، MRI جمجمه (تصویربرداری مغناطیسی)، PET، SPECT و ارزیابی عصبی روانشناختی باشد.

بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون (PD) یک اختلال دژنراتیو پیشرونده سیستم عصبی مرکزی است. علت آن از بین رفتن سلول های عصبی مغزی که انتقال دهنده عصبی به نام دوپامین را تولید می کنند میباشد. علائم پارکینسون ممکن است شامل لرزش، حرکات آهسته، عضلات سفت، مشکلات تعادل، عدم هماهنگی حرکات بدن باشد. بیماران همچنین ممکن است اختلالات در خواب و گفتار، تغییر در دست خط، مشکلات خوردن، اختلالات شناختی و ذهنی را تجربه کنند. علائم پارکینسون اثرات نامطلوبی بر کیفیت زندگی دارد. در مراحل پیشرفته، بیماران ممکن است در زندگی روزمره خود به کمک تمام وقت نیاز داشته باشند.

بیماری های عروق مغزی

بیماری های عروق مغزی شامل طیف گسترده ای از اختلالات مربوط به رگ های خونی و جریان خون در مغز است. گردش خون ممکن است با باریک شدن رگ ها (تنگی) یا توسط لخته های خون مسدود شود. وقتی اکسیژن رسانی به مغز قطع شود، ممکن است باعث آسیب مغزی و سکته شود. انواع بیماریهای عروقی مورد درمان در بخش نورولوژی و جراحی مغز و اعصاب آجی بادم  عبارتند از:

  • آنوریسم های مغزی. آنوریسم یک نقطه ضعیف و نازک در یک رگ خونی در مغز است. پارگی ممکن است باعث خونریزی در مغز شود.
  • ناهنجاری های شریانی وریدی AVM . گروهی از رگ های درهم پیچیده در مغز است. در صورت عدم درمان، می توانند بزرگ شده و پاره شوند.
  • همانژیوم غاری. ناهنجاریهای غاری مغزی شامل تشکیل عروق خونی غیرطبیعی در مغز است که ممکن است نشت یا خونریزی کند.

دیسک کمر

دیسک های ستون فقرات به عنوان بالشتک هایی عمل می کنند که فشار بین مهره هایی را که ستون فقرات را تشکیل می دهند جذب می کنند. دیسک های سالم بین مهره ها که از غضروف و بافت همبند تشکیل شده اند، می توانند انعطاف پذیری، سایش و پارگی خود را از دست بدهند. انحطاط ممکن است در اثر افزایش سن، سبک زندگی کم تحرک، بلند کردن وزنه های سنگین یا ضربه ها و تصادفات ایجاد شود. متعاقباً، دیسک‌های ستون فقرات ممکن است بیرون بزنند که منجر به فتق دیسک یا برآمدگی دیسک می‌شود. علاوه بر این، فتق دیسک ممکن است برخی از ریشه‌های عصبی را تحریک یا تحت فشار قرار دهد و باعث ایجاد کمردرد شود که از گردن شروع می‌شود و به بازوها یا پاها کشیده می‌شود. فرد شروع به احساس بی حسی، ضعف، از دست دادن حس و اختلال در مهارت های حرکتی در قسمت های بدن مربوط به اعصاب آسیب دیده می کند. فتق ممکن است در هر قسمت از ستون فقرات ایجاد شود. بیشتر اوقات، در گردن (فتق دیسک گردن) یا کمر (فتق دیسک کمر) ایجاد می شود.

MRI رایج ترین روشی است که برای تشخیص فتق دیسک همراه با سی تی اسکن برای کیفیت تصویر بهتر استفاده می شود. تشخیص قطعی در مورد اینکه آیا اعصاب تحت تأثیر قرار گرفته اند یا خیر با الکترومیوگرافی (EMG) انجام می شود.

نورالژی سه قلو

نورالژی سه قلو با  درد ناگهانی و شدید قسمتهایی از صورت خود را نشان می دهد. بیماران اغلب آن را با شوک الکتریکی مقایسه می کنند. این به دلیل فشرده شدن عصب سه قلو رخ می دهد و می تواند در نواحی مختلف صورت احساس شود. درد نورالژی سه قلو می تواند چند ثانیه طول بکشد و در طول زمان افزایش یابد. داروهای مسکن معمولا کمکی نمی کنند. گزینه های درمانی ممکن است شامل داروها، جراحی و رادیوسرجری گامانایف باشد.

روش های جراحی مغز و اعصاب

جراحی مغز و اعصاب ستون فقرات و مغز به بالاترین سطح دقت نیاز دارد. بنابراین، بیماران باید برای بهترین نتیجه به مراکز درمانی با سوابق موفقیت ثابت، تیم های پزشکی مجرب و تکنولوژی پیشرفته ارجاع داده شوند. در ACIBADEM، ما تعدادی از بهترین جراحان مغز و اعصاب را در ترکیه داریم که در زیر شاخه هایی مانند جراحی ستون فقرات، نوروانکولوژی، جراحی عصبی عروقی و جراحی مغز و اعصاب عملکردی تخصص دارند. این متخصصان با جدیدترین فناوریها ، از جمله دستگاه MRI حین عمل برای تصاویر برداری در حین جراحی، سیستم NeuroNavigation برای جلوگیری از آسیب عصبی و Gamma Knife ICON برای رادیوسرجری استفاده می کنند. جراحی قاعده جمجمه با موفقیت برای تومورهای مغزی مانند مننژیوما، کوردوما، شوانوما و ناهنجاری‌های عروقی پایه جمجمه مانند آنوریسم، ناهنجاری‌های شریانی وریدی و غار انجام می‌شود.

برخی از رایج ترین انواع روش های جراحی مغز و اعصاب انجام شده در ACIBADEM در زیر ذکر شده است:

جراحی تومور مغزی

جراحی گزینه اصلی برای درمان تومور مغزی است. هدف برداشتن کامل تومور یا در صورت قرار گرفتن در ناحیه حساس، برداشتن تا حد امکان بدون تأثیر بر عملکردهای حیاتی است. بسته به مورد، جراحی ممکن است شامل کرانیوتومی یا روش‌های کمتر تهاجمی مانند نورواندوسکوپی باشد. از آنجایی که برداشتن کلی تومور برای بقا بسیار مهم است، بیماران مبتلا به سرطان مغز باید یک جراح ماهر و یک مرکز جراحی مغز و اعصاب مجرب را انتخاب کنند. امروزه، فناوری پیشرفته از جراحان مغز و اعصاب برای اطمینان از میزان موفقیت بالاتر و بهبود ایمنی پشتیبانی می کند. ما هزاران داستان درمان موفق بیماران تومور مغزی داریم که از سرتاسر جهان به ACIBADEM می آیند.

جراحی صرع

تقریباً 30-20 درصد بیماران، صرع مقاوم به دارو یا مقاوم به درمان دارند. یعنی نمی توانند با دارو تشنج را کنترل کنند. برای برخی از این بیماران، جراحی می تواند جایگزین باشد. انواع مختلفی از جراحی صرع وجود دارد که در ACIBADEM انجام می شود:

  • برداشتن کانونی: برداشتن ناحیه کوچکی از مغز که در آن تشنج رخ می دهد
  • کورپوس کالوسوتومی (Corpus callosotomy) : برش رشته های عصبی بین دو نیمکره مغز برای جلوگیری از گسترش تشنج بین آنها.
  • نیمکرهکتومی (Hemispherectomy) : قطع ارتباط یک نیمکره مغز با نیمکره دیگر در مواردی که یک طرف مغز آسیب دیده باشد.
  • تحریک عصب واگ: اتصال الکترود به عصب واگ

بسته به مورد، هدف از جراحی صرع از بین بردن تشنج، کاهش دفعات آنها و یا کاهش شدت تشنج است.

جراحی پارکینسون (تحریک عمیق مغز)

تحریک عمیق مغز (DBS) یک عمل جراحی است که برای کنترل علائم بیماری پارکینسون در زمانی که داروها مؤثر نیستند، انجام می شود. این عمل شامل کاشت الکترودها در ناحیه خاصی از مغز برای تنظیم فعالیت الکتریکی مختل شده توسط بیماری است. این ناحیه دقیقاً از طریق توموگرافی مغز و تصاویر MR تعیین می شود. جراحی DBS یک گزینه مناسب برای افرادی است که در مراحل پیشرفته بیماری پارکینسون هستند که به درمان دارویی مقاوم هستند یا عوارض جانبی زیادی دارند. برای بسیاری از آنها، جراحی فرصتی برای بهبود کیفیت زندگی آنها فراهم می کند.

جراحی عروق مغزی

در حال حاضر، بیماری های عروق مغزی را می توان با موفقیت توسط تیم های پزشکی مجرب با کمک فناوری پیشرفته درمان کرد. سکته مغزی، آنوریسم مغزی، ناهنجاری های شریانی وریدی، ناهنجاری های غاری و سایر اختلالات عصبی عروقی که نیاز به جراحی دارند به طور معمول در ACIBADEM مدیریت می شوند، از جمله موارد پیچیده. بر حسب مورد می توان از روش های کم تهاجمی، روش های اندوواسکولار، میکروسرجری و رادیوسرجری برای نتایج مطلوب استفاده کرد.

رادیوسرجری گامانایف 

گامانایف ابزاری غیر تهاجمی برای رادیوسرجری استریوتاکتیک (SRS) بدون برش است. در این درمان از پرتوهای متعددی استفاده می‌کند که دقیقاً روی سلول‌های بیمار متمرکز شده‌اند. دستگاه گامانایف را می توان برای درمان مشکلات مختلف درون مغز از جمله:

  • تومورهای خوش خیم یا بدخیم مغزی با حاشیه واضح
  • مشکلات عملکردی، مانند بیماری پارکینسون و نورالژی سه قلو
  • مشکلات عروقی مغز، مانند ناهنجاری های شریانی وریدی و کاورنوما

درمان فتق دیسک (دیسککتومی)

اگر بیمار مبتلا به فتق دیسک تشخیص داده شود، پزشک ممکن است یک دوره استراحت کوتاه، داروهای ضد التهابی، مسکن، فیزیوتراپی، ورزش و تزریق استروئید اپیدورال را توصیه کند. اگر درمان های محافظه کارانه کمکی نکرد یا علائم بدتر شد، ممکن است برای بیمار جراحی تجویز شود. دیسککتومی نوعی عمل جراحی است که با برداشتن بخشی از دیسک فتق (دیسککتومی جزئی) یا تمام آن، فشرده سازی عصب را کاهش می دهد. در طول عمل، جراحان باید بسیار مراقب باشند تا اعصاب را جدا کرده و بافت دیسک را در معرض دید قرار دهند تا از هر گونه آسیبی جلوگیری شود. امروزه با استفاده از مداخلات آندوسکوپی یا میکرودیسککتومی که با رویکرد میکروسکوپی انجام می شود، می توان از اعصاب بهتر محافظت کرد. در ACIBADEM، ما دیسککتومی را با روشهای کم تهاجمی انجام میدهیم، که بهبودی سریعتر و بازگشت سریع به زندگی اجتماعی را برای بیمار تضمین می کند.

جراحی برای نورالژی سه قلو

اگر داروها در برابر علائم نورالژی سه قلو کمکی نکنند، ممکن است گزینه های جراحی مختلفی در نظر گرفته شود. کمپرس میکروواسکولار (MVD)، ریزوتومی، فشرده سازی بالون می تواند برای کاهش یا از بین بردن درد اعمال شود. درمان گامانایف نیز امکان پذیر است.

چرا Acıbadem را انتخاب کنید؟

بیماران ما می توانند از مزایای زیر بهره مند شوند:

  • مراقبت های عصبی جامع توسط یک تیم چند رشته ای از کارشناسان.
  • دسترسی به گزینه های پیشرفته پزشکی، جراحی و کم تهاجمی.
  • درمان بیماری ها و اختلالات عصبی پیچیده و چالش برانگیز.
  • آخرین تکنولوژی برای بالاترین ایمنی و کارایی.
  • خدمات کلاس A برای بیماران بین المللی توسط یک برند درمانی معتبر جهانی.

داستانهاي مربوط بيماران

مجتبى ابراهیمی/ گامانایف
مجتبى ابراهیمی/ گامانایف

آقای مجتبی ابراهیمی با اعتماد به تیم پزشکی بیمارستان آجی بادم، با توجه به بیماری سخت سرطان هیپوفیز تحت درمان قرار گرفت. تیم فارسی زبان ما تمام مراحل اقامت، ترانسفر و پروسه درمان ایشان را پیگیری نمود تا روند بهبودی ایشان بدون هیچ مشکلی طی شود. روند درمان جناب آقای مجتبی ابراهیمی حدود ۵ روز […] بيشتر بخوانيد

اخبار و مقالات مربوط

گفتگو با پروفسور دکتر ممت اوزک Prof.Dr.Memet Ozek
گفتگو با پروفسور دکتر ممت اوزک Prof.Dr.Memet Ozek

راههای موفقیت در جراحی مغز و اعصاب کودکان جراحی های مغزی عموما پر از چالش بوده و به مهارت ، دقت و تجربه زیادی نیاز دارد .این عمل در کودکان که... بيشتر بخوانيد
استفاده از تکنولوژی گامانایف آیکون ( Gammaknife ICON) برای درمان انواع تومورهای مغزی
استفاده از تکنولوژی گامانایف آیکون ( Gammaknife ICON) برای درمان انواع تومورهای مغزی

تکنولوژی گامانایف آیکون با بهره‌گیری از دقت ، ایمنی و انعطاف پذیری بالا امکان درمان انواع تومورهای مغزی را بدون درد و خونریزی و با سهولت بالا... بيشتر بخوانيد

درمان

تكنولوژي

ACIBADEM

×
جستجو