سرطان پروستات دومین نوع شایع سرطان مردان در سراسر جهان است. به لطف روش های تشخیص پیشرفته و تکنیک های درمانی جدید، در پروسه تشخیص و درمان نتایج قابل قبولی را میتوان بدست آورد. در بیمارستانهای آجی بادم ترکیه طیف وسیعی از گزینه های تشخیص و درمان توسط تیمی متخصص و به نام بین المللی برای بیماران ارائه میشود.
غده پروستات که از بدو تولد در هر مردی وجود دارد ، درست در زیر مثانه قرار دارد. شروع فعالیت این غده همزمان با آغاز دوره بلوغ همراه است. به طور معمول ، این غده به اندازه یک گردو در مردان جوان است، اما با افزایش سن شروع به بزرگ شدن می کند. از آنجایی که مجاری ادراری از طریق پروستات عبور می کند ، بزرگ شدن این اندام باعث فشردگی و مشکلات ادرار می شود.
بیماری های پروستات می توانند بدخیم یا خوش خیم باشند که نوع خوش خیم بسیار شایع تر است. شایع ترین آنها BPH (هیپرپلازی خوش خیم پروستات) ، پروستاتیت (عفونت پروستات) و سرطان پروستات است. در مه این موارد ممکن است باعث بروز شکایت ادراری مانند تکرر ادرار در طول شب و روز ، احساس سوزش در هنگام ادرار و ناتوانی در تخلیه کامل مثانه شود. در موارد نادر نیز ممکن است باعث مشکلات انزالی و خونریزی شوند. در حالی که BPH و سرطان پروستات معمولاً در مردان بالای 40 سال مشاهده می شود ، پروستاتیت اغلب در مردان جوان دیده می شود.
سرطان پروستات با رشد غیر طبیعی سلولهای غده پروستات شروع می شود. سلولهای سرطانی به سرعت رشد کرده و تقسیم می شوند و تومور را تشکیل می دهند. با گذشت زمان ، سلولهای سرطانی ممکن است به بافتها و اندامهای نزدیک و دور گسترش یابند (متاستاز می دهند).
هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) باعث مشکل در ادرار و سایر مشکلات می شود ،اما سرطان پروستات یک بیماری موذی تری است که اغلب در ناحیه محیطی پروستات ایجاد می شود.این بیماری در اغلب موارد ممکن است قبل از رسیدن به مرحله پیشرفته هیچ علامتی از خود نشان ندهد. بنابراین ، معاینات پزشکی سالانه برای تشخیص زودهنگام و درمان موفقیت آمیز بسیار مهم است.
علل دقیق سرطان پروستات هنوز به طور کامل مشخص نشده است. سن بیشتر به عنوان عامل خطر شماره یک در نظر گرفته می شود ، زیرا اکثر موارد بعد از 50 سالگی تشخیص داده می شوند. وراثت ژنتیکی و چاقی نیز از عوامل موثر در بروز این بیماری به شمار می آیند. بر اساس برخی مطالعات ، مردانی که مقادیر زیادی چربی مصرف می کنند ، به ویژه از گوشت قرمز که در حرارت زیاد پخته می شود ،بیشتر در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. به نظر یکی از عوامل موثر بروز بیماری هورمونها می باشد، به این صورت که چربی ها باعث افزایش تولید تستوسترون و سایر هورمون ها می شوند و تستوسترون رشد سلول های سرطانی را سرعت می بخشد.
در بروز بیماری سابقه خانوادگی نیز مهم است. خطر ابتلا به سرطان پروستات برای افرادی که در اعضای خانواده خود سابقه بروز بیماری را دارند تا 7 برابر افزایش می یابد. علاوه بر این ، اگر مادر فرد مبتلا به سرطان سینه باشد ، احتمال ابتلا به سرطان پروستات در او بیشتر است. این مورد در حامل جهش BRCA رخ می دهد ، اما عوامل خطر دیگر نیز در آن دخیل هستند. افرادی که در اعضای خانواده درجه یک خود افراد مبتلا به سرطان پروستات یا سرطان سینه با BRCA هستند باید معاینه منظم و آزمایش PSA را در سن 40 سالگی شروع کنند ، در حالی که کسانی که سابقه خانوادگی ندارند می توانند این معاینات را از 45 سالگی شروع کنند.
این بیماری ممکن است در مراحل اولیه هیچ علامتی را نشان ندهد ، یا در صورت بروز ، به راحتی می تواند با شرایط خوش خیم اشتباه گرفته شود. علائم سرطان پروستات ممکن است شامل تکرر ادرار ، از جمله در شب باشد. مشکل در ادرار کردن ؛ جریان تقسیم شده و احساس تخلیه ناقص مثانه ؛ سوزش یا درد در هنگام ادرار یا انزال ؛ وجود خون در ادرار یا مایع منی ؛ اختلال در نعوظ از نشانه های این بیماری به شمار می آیند. بیدار شدن از خواب برای ادرار کردن بعد از 40 سالگی نیز می تواند از جمله علائم این نوع از سرطان باشد. باید به خاطر داشت که سرطان پروستات ممکن است به هیچ وجه علائم اولیه را نشان ندهد. به همین دلیل است که معاینات معمول سالانه ضروری است.
هنگامی که بیمار با علایمی که ممکن است ناشی از سرطان پروستات باشد به پزشک مراجعه میکند ، روند تشخیص معمولاً شامل برخی از مراحل زیر میباشد:
در Acibadem ، از تمام روشها و تکنیکهای جدید برای تشخیص دقیق استفاده می شود. سیستم Esomed برای تشخیص زود هنگام سرطان پروستات این امکان را برای بیماران فراهم می کند که با سهولت عملیات غربالگری انجام شده و در بسیاری از موارد نیازی به معاینه مقعدی با دست نداشته باشند. بیوپسی فیوژن MRI/Ultrasound دقت و قابلیت اطمینان را هنگام جمع آوری نمونه های بافت پروستات افزایش می دهد ، زیرا مناطق مشکوک با دقت بالا از طریق MRI مالتی پارامتری تشخیص داده می شوند. در گذشته امکان تشخیص به موقع به دلیل عدم امکان برداشت بیوپسی به وسیله سوزن مخصوص بیوپسی وجود نداشت. به هنگام انجام بیوپسی به روش فیوژن MRI/US ، تصاویر سه بعدی از اسکن اولتراسوند روده با تصاویر اسکن MRI ترکیب شده و بعد از نمونه برداری از نقطه مناسب با دقت بالا میتوان از نوع بیماری اطمینان حاصل کرد.
اگر نتایج آسیب شناسی وجود سرطان پروستات را تایید کند ، آزمایشات و معاینات بیشتری توصیه می شود تا مشخص شود آیا سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است یا خیر. این موارد ممکن است شامل اسکن MRI ، سی تی اسکن ، اسکن PET یا اسکن استخوان باشد. همه دستگاه های فناوری پیشرفته که ممکن است برای تشخیص سرطان پروستات مورد نیاز باشد در Acibadem بدون وجود زمان انتظار در دسترس هستند که از روند تشخیص سریع و صحیح اطمینان حاصل می کنند.
بیش از 95 درصد از سرطان های پروستات از نوعی به نام آدنوکارسینوما هستند. این نوع سرطان از سلولهای غده پروستات سرچشمه می گیرد. آدنوکارسینوما دارای انواع مختلف بوده و معمولاً سرطانهای آهسته و غیر تهاجمی هستند. آدنوکارسینوم داکتال به طور کلی تهاجمی تر است و سریعتر از موارد آدنوکارسینوم آسینار گسترش می یابد. برخی از انواع نادر سرطان پروستات که از سلول های مختلف غده نشات می گیرند عبارتند از سرطان سلول کوچک ، سرطان سلول سنگفرشی ، سلول های انتقالی یا سرطان مجاری ادراری ، تومورهای نورواندوکرین و سارکوم بافت نرم. نوع سرطان پروستات ، همراه با مرحله و درجه آن ، استراتژی درمانی را تعیین می کند.
پس از تشخیص اولیه ، جهت تعیین مقدار پیشرفت بیماری مرحله بندی و یا Staging انجام میگیرد. مرحله بندی سرطان پروستات برای برنامه ریزی درمان و آگاهی دقیق تر از بیمار بسیار مهم است. به طور کلی ، در مرحله 1 و مرحله 2 ، گسترش تومور به غده پروستات محدود می شود. مرحله 3 زمانی است که تومور در خارج از پروستات ، معمولاً تا وزیکول های منی رشد کرده است ، که به آن سرطان پروستات پیشرفته محلی می گویند. مرحله 4 سرطان پروستات به این معنی است که این بیماری به غدد لنفاوی اطراف یا اندام های دور سرایت کرده است. در برخی موارد از مرحله 4 ، بیماری می تواند به استخوان نیز متاستاز دهد.
در آجی بادم از به طور معمول از Gallium-68 PSMA PET جهت مرحله بندی سرطان پروستات استفاده می شود. این روش در تشخیص متاستازها یا عودها در مقایسه با تصویربرداری معمولی با توموگرافی کامپیوتری (CT) دقت بالاتری را ارائه می دهد. داروی رادیواکتیویته Gallium-68 PSMA به غشای سلول های توموری در پروستات متصل می شود. این ماده این امکان را می دهد که محدوده تومور را ارزیابی کرده و همچنین تشخیص داد که آیا بیماری به غدد لنفاوی یا استخوان ها گسترش یافته است یا خیر.
درمان سرطان پروستات با توجه به نوع ، اندازه و تهاجمی بودن تومور و همچنین سن ، ویژگی ها و وضعیت کلی بیمار به صورت جداگانه برنامه ریزی می شود. فرآیند درمان ممکن است شامل یک یا چند گزینه زیر باشد:
جهت دستیابی به نتایج موفقیت آمیز درمان سرطان پروستات ، Acibadem یک رویکرد تیمی را سرلوحه خود قرار میدهد. متخصصان بسیار ماهر در رشته های مختلف پزشکی ، از جمله اورولوژی ، آسیب شناسی آزمایشگاهی ، رادیولوژی ، پزشکی هسته ای ، جراحی ، انکولوژی پزشکی و پرتو درمانی ، تلاش های خود را برای دستیابی به بهترین نتیجه برای هر بیمار با یکدیگر همکاری میکنند. با ایجاد مکانی یک پارچه و ارائه تمام خدمات درمانی، درمان و کسب رضایت بیماران مبتلا به سرطان پروستات امکان پذیر می گردد.